Emelkedhet az arany a jövőhéten?

Az első nagy eséssel beigazolódott a gyanú a korrekcióra, viszont ez vételi lehetőséget kínál a kereskedőknek, ami újra emelheti az árat. Kérdés, hogy meddig?

Ha vetünk egy pillantást az alábbi grafikonra, akkor láthatjuk, hogy átesett az árfolyam az 1839 euórs támaszponton, ezzel megtörve a rövidtávú emelkedő trendet.  Ez a rövidtávú trendtörés megindította a korrekciót, aminek a mértékét a Fibonacci számok segítségével tudjuk mérni. Mint látható, elérte az 50%-os  Fibonacci szintet az árfolyam a pénteki napon, ami azt jelenti, hogy az egész eddigi emelkedés ötven százalékát már elvesztette az árfolyam. Ezt a normál mértékű korrekciók közé lehet sorolni.

A "golden zóna" 1812-1790-ig terjed, az 50% és a 61,8%-os Fibo között. Ez a szint mondhati az aranyközéppont a magasabb alj megvásárolására. Ha megnézzük a következő grafikont, ami az orosz-ukrán konfliktus kezdeti időszakát ábrozolja, akkor látható, egy visszapattanás a golden zónából. Ennek a hasonlóságnak nem kell ugyanígy megtörténnie, viszont van esély rá, hogy hasonlóan fog reagálni a zónára az árfolyam. Az elméletet invalidálja ha 1777 euró/uncia megtörik.

A középtávú időkeret (1 napos gyertya intervalumokkal) Israel-Palesztina konfliktus

1D chart

A középtávú időkeret (1 napos gyertya intervalumokkal) - orosz-ukrán konfliktus

1D chart

Az alábbi grafikonon 2 év ármozgását láthatjuk, 1 hetes gyertya intervallumokkal. Itt újra fellelhetőek hasonlóságok a két konfliktus által generált ármozgásban.

Egy “betakaró” gyetyával zárt múlthéten a piac, ami meg is hozta a gyümölcsét annak aki korrekcióra fogadott miatta. Mit is jelent ez a gyertya? A betakaró gyertya (angolul "engulfing candle") neve a gyertya alakjából adódik, amely úgy tűnik, mintha elnyelné az előző vagy több gyertya testét és ármozgását. A betakaró gyertya jelentősége az, hogy jelezheti a piaci trendfordulót, különösen akkor, ha egy felfelé vagy lefelé mozgó trendben jelenik meg.

A tavalyi betakaró gyertya a következő 1 évre maga alá parancsolta az árfolyamot. Ez nem jelenti azt, hogy most nem történhet másképpen, de a konfliktusok közti korreláció miatt biztosan megemelkedett rá az esély. Ezek a jelenségek kis jelek, amik általában egyesével jelentéktelenek, viszont ha több okot is találunk a trendfordulásra, akkor érdemes lehet számításba venni őket.

A hosszútávú időkeret (1 hetes gyertya intervalumokkal)

1W chart

A makro időkeret (1 hónapos gyertya intervallumokkal)

1M grafikon

A grafikonon a makro időkeret látható, ahol minden gyetya egy egész hónap mozgását jelöli. Láthatjuk, hogy az évek során egyre kisebb és kisebb árfolyam tartományba szűkül az emelkedő trend. Jelenleg, a csúcstól számítva 180 euró válaszja el, hogy megtörje az 5 éves emelkedő trendet. Az összeszűkülése a mozgásnak makro kitörést vagy esést is eredményezhet, de az esésen csodálkoznék, számításba véve az exponenciális pénzkészletnövekedést napjainkban. Mindenesetre érdemes lehet odafigyelni 1721 euró/unciára.

Jövőhéten találkozunk, addig is sok türelmet és sikert kívánok mindenkinek a kereskedéshez és befektetéshez!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a cikkben szereplő információk kizárólag oktatási célokat szolgálnak, és nem tekinthetők pénzügyi tanácsadásnak. Az író nem pénzügyi tanácsadó és nem nyújt pénzügyi tanácsokat. A cikkben szereplő információk alapján a olvasó által meghozott bármely intézkedés, az olvasó saját döntése és kockázata. Az író nem vállal felelősséget az olvasó által a cikkben szereplő információk alapján meghozott intézkedésekkel okozott veszteségekért vagy károkért.

Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.