Az arany jelene és jövője

A korábbi cikkünkben az arany árának csökkenését valószínűsítettük, azzal a kitétellel, ha bekövetkezik az Orosz- Ukrán háború akkor az arany ára gyorsan fog emelkedni.

Sajnos bekövetkezett a legrosszabb ami csak történhetett, Oroszország, katonai akciót indított, amit mi inkább háborúnak látunk. Az arany ára gyorsan emelkedett, ahogy az várható volt, március 8-án már elérte a 2020 augusztusi arany ár-rekordot a 2073 USD-t.

Ahogy a korábbi cikkben jeleztem a válságban már benne van a világ, most ezzel az orosz -ukrán  konfliktussal csak újabb szintre lépett a recesszió felé vezető út és az infláció. Ha nem tört volna ki a háború, akkor az arany ára legfeljebb 2023-ban emelkedett volna erre a szintre, mivel lassítja az áremelkedést az FED kamatemelése. Ebben az évben a FED az előző kommentárjai szerint nyolc alkalommal készül kamatot emelni. Ha a holnapi napon megtörténik a kamatemelés 0,5 % os mértékkel, és bejelentik azt is, hogy tartják magukat a tervezett nyolc kamatemeléshez akkor az arany ára visszatérhet a háború előtti szintekhez, és onnan kezdheti, meg ismét az emelkedést. A korábbi szint az 1878 USD ami forintban jelenleg 19.927.-  forintot jelentene.

Ha a FED valóban nyolcszor emel kamatot, akkor az arany árát ez fékezni fogja, és nem valószínű, hogy 2000 USD fölött fognak kereskedni az arannyal. A nagyon magas aranyár csak átmeneti lehet, hiszen az ékszerpiac egyelőre  nem tudja tolerálni az ilyen magas árakat, mert nincs fizetőképes kereslet ezen az árszinten az ékszerekre. Az elektronika ipar is új vezetők után nézhet, ha az árak tovább emelkednek. Amikor elfogynak a vevők, akkor a legmagasabb csúcsról is leomlanak az árak.

A jelenlegi, politikai, és világgazdasági helyzetben 1878 USD lehet az alacsony aranyár, itt elkezdik megvenni a befektetők az aranyat, és ismét elindulhat az árfolyam a 2000 USD felé. A következő áremelkedés várhatóan lassabb lesz, mint a katonai konfliktus kirobbanását követő áremelkedés volt. 

Ahogy az előző cikkben már megírtam, várhatóan a 2023-2024 -es években kibontakozhat az újabb világgazdasági válság, az alapanyag hiányok, a katonai konfliktusok, az áremelkedés gyorsulása, a jegybankok tehetetlensége, a csődöt mondott politikusok elhibázott lépései, a COVID visszatérésének veszélye együttesen vezethetnek az újabb válsághoz. Tekintettel arra, hogy válság idején az arany jól teljesít várhatóan a 3000 USD lesz az új csúcs, amit célba vesz az arany. A forint árfolyama 380-400 Ft között lesz megszokott, így én most egy 387 Ft-os árfolyammal számolok és a várható rekord árfolyam 37.330 Ft/ gramm lehet. Felgyorsíthatja az áremelkedést, ha az USA  esetleg felfigyel az orosz haderő gyengeségeire és úgy ítéli meg, hogy eléggé meggyengültek az ukrán harcokban, és most már érdemes lehet egy gyors beavatkozással megfordítani a háború menetét, kiszorítani az orosz haderőt Ukrajnából. Természetesen ezek csak feltevések, nem értesüléseken alapulnak. A történelemben a háborúkban szokásos taktika a kivárás, ennyi az egész, ami a gondolatot szülte.

A fentinek fényében érdemes elgondolkodni az arany eladásán, vagy az arany vételén. Mindenkinek javaslom, hogy saját maga alkosson véleményt a jövő árait illetően, a fentii adatok nem minősülnek ajánlat tételnek, és nem garantált, hogy pontosan ezek az árak fognak bekövetkezni. Mindenki a saját felelősségére vásárol, befektetési aranyat, vagy ad el befektetési aranyat.


Befektetéséhez türelmet, és sok sikert kívánok tisztelettel: Kulimár Miklós

 Kulimár Donát : Az arany árfolyamáról készült technikai elemzés meghallgatásáért kattints ide!

Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.