Befektetési arany árfolyam 2022-ben

Az előző cikkünkben jeleztük, hogy a FED szigorító lépései, és várható kamatemelési szándéka megfékezheti az arany áremelkedését. Gyorsan csökkent az arany ára. Tavaly év végén 19.100 Ft-on zárt az árfolyam, 2022. január 23-án már 18 000Ft-on állt meg és kapott egy támaszt. Ebben a cikkben összefoglaljuk, mely tényezők csökkenthetik, illetve emelhetik az arany árfolyamát és igyekszünk előre jelezni - ahogy eddig is tettük - az árak várható változását.

Árfolyam csökkentő hatások:

Ha sok aranyat adnak el a piacokon, az nem feltétlenül azért van mert nagyon felment az arany ára, hanem azért, mert válság van és a lakosságnak, illetve az adósság válsággal küszködő országoknak el kell adniuk valamit, hogy rendezni tudják adósságaikat. A 2000-es években, 2008-ig folyamatosan emelkedett az arany ára, míg végűl elérte az áttörhetetlennek gondolt 1000 USD-os álomhatárt. A 2008-2009-es pénzügyi gazdasági válság nem felemelte az arany árát, hanem lenyomta egészen 680 USD-ig.  A válság előzménye, hogy az USA alacsonyan tartja az alapkamatot, ennek köszönhetően virágzik a hitelpiac, ingatlanpiac. Jelentősen drágulnak a lakásárak, a bankok a lakást tekintik fedezetnek nem vizsgálják komolyan, hogy az adós képes lesz-e a hitelt törleszteni. 2006-ban már tetőzött az ingatlanok áremelkedése. Nem jöttek újabb vásárlók, a nagyon magas árak miatt, az ingatlanpiaci értékpapírok elértéktelenedtek a kedvezőtlen eladási adatok hatására. Sorra kerültek csődhelyzetbe az igallanpiaci papírokból bevásárló befektetési bankok, és magánszemélyek egyaránt. A 2006 - 2007-es években még nem beszélnek válságról, de az arany emelkedő árfolyama már jelezte, hogy sokan álltak az óvatosak oldalára, Ők már átlátták, hogy itt baj van. Az arany iránti kereslet megemelkedik, persze ebben nagy szerepe van az alacsonyan tartott kamatnak.

A Lehman Brothers 2008-as csődje lerántja a függönyt és világossá válik az egész világ számára, hogy mi is történt az USA-ban illetve a pénzügyi világban. Most már azt is tudják a gazdasági elemzők, hogy recesszióba süllyed a fejlett világ. Magyarország GDP-je 2009-ben 6,8%-kal esett vissza, kis híján fizetésképtelenné vált az ország.

Most térjünk vissza a jelenbe 2022-be. A fenti sorok sok tekintetben hasonlatosak a mai gazdasági helyzethez; alacsony kamatok, magas ingatlanárak, korábbi években aranyár emelkedés, majd most  - átmenetileg - csökkenő aranyár. Ezek az egyezések akár előre is vetíthetik a következő gazdasági válság lehetséges időpontját.

A 2023-as év a  jegybankárok szerint már a gazdasági helyzet javulását hozza, de a fenti egyezések pedig inkább arra engednek következtetni, hogy a válság már most folyamatban van, és 2023-ban már nyilvánvalóvá válhat, hogy ismét egy gazdasági válság ütötte fel a fejét.

A FED márciusban megkezdi a kamat emelését, a Magyar jegybank pedig már el is kezdte a kamatok emelését. Milyen hatása van ennek a világgazdaságra? Megdrágulnak a hitelek, a törlesztőrészletek növekedése nagyon sok pénzt von el a fogyasztóktól, így a vásárlóerő már nem csak a megemelkedett árak miatt csökken, hanem azért is, mert a kamat-teher elvonja a jövedelem jelentős részét. Természetesen ezt a háztartások szintjén a makrogazdasági szinten kell érteni, és ha így vizsgáljuk ezt a pénztömeget, akkor óriási számok tűnnek el a fogyasztói oldalon.

Mit is jelent ez? Nos, azt, hogy a vállalkozások kevesebb árut tudnak eladni, nekik is csökken a jövedelmük, arról nem is beszélve, hogy az árakat is kénytelenek lesznek lefelé vinni, mert már nem fog rendelkezésre állni ugyanaz a pénztömeg, mint a megelőző években.

A Bankok magasabb kamatot ígérnek, így sokan elhalasztják a vásárlásaikat, a kamatokért cserében, ez is az árak csökkenését eredményezheti.

De hát ez nagyon jó, az árak csökkennek, minden rendben. Igen, a Jegybank azt szeretné elérni, hogy az árak csökkenjenek, miközben a vásárlóerő megmarad, mert a fogyasztás a gazdaság motorja.

Reméljük sikerül elérni azt az inflációs szintet, amivel pont jól működik a gazdaság, ezt jelenleg 3 %-ban határozza meg a közgazdász világ. Jelenleg ennek a duplája a statisztika szerinti infláció. Az inflációs érzet ennél jóval magasabb, eléri a 25 %-ot, ennek az az egyszerű oka, hogy amiből a legtöbbet fogyasztunk azok drágulnak a leginkább. Ha jelentősen visszaesik a fogyasztás az válságot eredményez, az árak csökkenését eredményezi. Ekkor ismét kinyílnak a pénztárcák és megnyitják a pénzcsapokat is és kezdődik minden előlről. A kamatokat csökkentik, az emberek kiveszik a bankból a pénzüket, és elkezdenek vásárolni. Sokan döntünk egy időben így a világon, a termelés beindul, az árak a sok vásárlónak köszönhetően ismét elkezdenek emelkedni.

Elkanyarodtam egy kicsit a jobb megértés kedvéért, na de ha emelkednek a kamatok akkor mi lesz az arany árával.

  • Az arany tartásának megnő a haszonáldozata (elveszített kamat). Kevesebben vesznek aranyat, ez lefelé viszi az arany árát.

  • A megemelkedett kamatok miatt több az eladó, az arany piacon sokan eladnak, mert szükséges, hogy átvészeljék a válságot sokakat pedíg a kamat csábít eladásra. 

A kamatok ütemterv szerű változtatása, legyen szó akár kamatemelésről, akár kamatcsökkentésről, mindkét esetben válságkezelést jelent. Magyarország helyzete, egy válság esetén elsősorban az ingatlanok árcsökkenése várható. Ha van két ingatlan, egyet el lehet adni, ha kell a pénz. A 2008 - 2009-es világgazdasági válság már kivonta a lakosság aranyának jelentős részét sőt, a jegybank is kiürült. A megelőző években erősítette meg  Magyarország  aranykészletét ( 94.5 t ) a Matolcsy György által vezetett Jegybank.

A félelem hatása a piacokra

A drasztikusan csökkenő árak félelmet váltanak ki az emberből. A félelem sokkal inkább késztet cselekvésre, mint a racionális nyugalom. A félelem hatására tömegek mozdulnak egyszerre, eladnak, ez pedig lefelé nyomhatja az arany árát. 

A válság után ismét lazítás jöhet és az arany ára megduplázódhat. Aki spekulációs céllal tart aranyat, annak érdemes egy kis emelkedés után eladni, mert idén lesz alacsonyabb ár, erre elég jó esély van.  Legalacsonyabb ár várhatóan 1555 USD, forintban ez körülbelül 15 000 Ft is lehet. Aki tartalékként tekint a birtokolt aranyára, neki nem kell semmit tennie, mert 2028-ra elérheti az arany ára a 3000 USD -t, persze ehhez az is szükséges, hogy ismét legyen egy hosszú távú kamatcsökkentési ciklus. 

A korábbi cikkekben mindig sikeresen, jeleztem előre az arany árának változását, de ez nem jelenti azt, hogy én pontosan tudom, hogy milyen árak lesznek. Ezek az előrejelzések a végiggondolás eredményei, egy pillanatkép alapján. A világ mozog, minden változik, bekövetkezhet olyan nem várt esemény, mint például a koronavírus helyzet okozta gazdasági hatások, természet- vagy emberiség által okozott katasztrófák....stb., ezért kérem, hogy mindenki vegye tekintetbe, hogy a döntéséért önmaga a felelős.

Befektetéshez sok sikert kívánok,

Kulimár Miklós

Magyar Aranykereskedő Zrt 
Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.