Arany kontra kamatemelés

Nagyon fontos ez a hét az arany számára, a FED (FOMC) várhatóan szerdán bejelenti a monetáris szigorítás kezdetét. Szerdáig nem várható nagy kilengés az arany árában, szerdán viszont várhatóan elkezdik tépni a sárga nemesfémet. Vannak, akik még gyorsan venni szeretnének, mások tartanak az árfolyam csökkentésétől az eszközvásárlási program kivezetése miatt, így eladásba kezdenek. Nagy kilengésre lehet számítani, de csütörtökre, várhatóan konszolidálódik az arany árfolyama, és 18.000 Ft környékén fog nyugvópontot találni. A hét második felében tovább emelkedhet az arany árfolyama, ismét elérhetjük az 1.830 USD árat, ami magyar forintra váltva 18.300 Ft körül alakul majd.

Jerome Powell beszédét sokan várják. A beszéd előtt áll a kereskedés, amint kiderül valami konkrétum, beindul a kereskedés az arannyal, és a dollárral. Nem lehetünk biztosak, abban hogy a jegybank elnök és a tanács konkrét időpontot jelöl meg az eszközvásárlási program szűkítését, illetve megszüntetését illetően, ha marad a bizonytalanság az felkorbácsolhatja az árakat. Várhatóan 2022 nyarán elkezdhetik a kamatemelést, de lehet az már nem fogja meg a felpörgő inflációt.

Ha a jegybank nem tesz célzást a kamatemelésre, és nem reagál az inflációs félelemre, azzal szőnyeget terít az aranynak, szabad az ár felfelé.

Kriptovaluták: az óriási tömegben bevezetett kriptovaluták - amikkel már fizetni is lehet - szintén hozzájárulnak majd az infláció növekedéséhez, hiszen nincs semmilyen viszonya a megtermelt javakkal. Kiadják, és lehet vele vásárolni. Minél több olyan pénz van, ami mögött nincs árufedezet annál inkább növekszik majd az infláció kockázata. Egységnyi áruért egyre több pénzt tudnak kínálni a vevők, hiszen kripto-gyártók egyre több pénzt hoznak létre.

Most tartós, de lassú aranyár emelkedést leginkább az inflációs félelem generál. Előfordulhatnak persze újabb nem várt  vírus variánsok, amik az egekbe repítik az arany árát.

Az arany inkább tartalék, mint befektetés, ezért árfolyamtól függetlenül, mindig érdemes a tartalékaink egy részét aranyban tartani.


Befektetéshez sok sikert kívánunk!

Magyar Aranykereskedő Zrt.

Kulimár Miklós


Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.