Kamatdöntő ülés ( FOMC ) szövetségi nyíltpiaci bizottság FED

2021.11.03.

Tegnap tartotta kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. Jerome Powell bejelentette, hogy tizenöt milliárd dollárral csökkentik az eszközvásárlási programot, de a kamat szinteken nem változtatnak. A FED elnöke elmondta, hogy az infláció szerinte átmeneti, és a koronavírus válság okozta szállítási nehézségek, termelési kapacitás csökkenések okozzák. A FED álláspontja szerint a felgyorsult infláció, csak átmeneti, és a koronavírus visszaszorításával az ellátási nehézségek is megoldódnak, és az infláció is visszatér a 20%-os pályára. Powell kiemelte, hogy mindent megtesznek, hogy az infláció ne legyen tartós. Elismerte, hogy az alacsony keresetűeket nagyon megterheli az infláció felgyorsulása, ugyanakkor a kitűzött teljes foglalkoztatást el szeretné érni a FED mielőtt változtatna a kamatokon. Kiemelte a jegybankelnök, hogy 2022. júniusáig fokozatosan teljesen leépíti az eszközvásárlási programját. Kamatemelésről egyelőre nem lehet szó, ezt többször is kiemelte, ez fontos eleme a nyilatkozatnak. 

Az arany ára tegnap 1.786 dollárról 1.760 dollárig süllyedt azaz 26 USD dollárral került lejjebb.

A tegnapi hírekben várható erős volatilitást már előre jeleztem. Nagy meglepetés nem történt, a kamatemelés nem lesz így, az arany ára várhatóan szép lassan tovább emelkedik.

Az infláció igazából tünet, a gazdaság nem működik megfelelően ( beteg ), de hogy pontosan mitől beteg azt nehéz megmondani. A FED elnöke szerint az inflációt a  termelési kapacitások csökkenése, az ellátási láncok zavara okozza. Az elnök diagnózisa minden bizonnyal helytálló. A felismerésre reagálva csökkentik az eszközvásárlási programot.

De mik is ezek az eszközök? Ezek az eszközök állampapirok, és jelzáloglevelek.

Mindenesetre megjegyzendő, hogy attól még nem javul az ellátás hatásfoka, hogy csökkentik az államkötvények és jelzáloglevelek  vásárlását. Tehát a diagnózis helyes volt, csak erre a diagnózisra, nincs a FED-nek gyógyszere. 

Inflációs nyomást válthat ki a munkaerőhiány is, mivel ilyenkor fokozottabban emelkednek a munkabérek, amik beépülnek az árakba.

Ha nincs elég munkaerő, akkor a termelés is alacsony szinten maradhat a fogyasztási igényekhez képest, ez szintén fokozza az inflációt. 

Az olaj árának drasztikus emelkedése, beépül a termékek árába.

Sok Minden okozhatja  az inflációs nyomást, most a legerősebb hatást valóban az ellátási nehézségek, és kapacitások csökkenése okozza, de mint fentebb írtam erre  FED-nek sincs közvetlen hatású gyógyszere.

Reménykedjünk abban, hogy a tényleges "gyógyszer", a türelmes várakozás meghozza a piaci szereplők gyors és hatékony reagálását a kialakult áruhiányra, szállítási nehézségekre.

 Mint látjuk, a megoldás kulcsa most nem a FED kezében van, de igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ura a helyzetnek.


Arany vásárlásához sok sikert kívánok!

Magyar Aranykereskedő Zrt.,

Kulimár Miklós

 
Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.