Fordulóponthoz értünk 

A november 3-ai cikkemben - Arany kontra kamatemelés -  jeleztem, hogy a FED bejelentések után csütörtökre eléri az arany ára a 18.000 forintot, majd ezt követően ezen a héten tovább emelkedik 18.300 Ft-ig. Nos, itt is vagyunk az arany ára ismét 18.300 Ft. Ez az ár amerikai dollárban 1.830 USD. Technikai kereskedés zajlott az elmúlt két hétben, az árfolyam az 1.770 USD és az 1.830 USD között mozgott. A következő kamatdöntő ülés december 15-én lesz, a FED ülés előtt, lassú szolid émelkedésre számítunk azaz, az arany unciánkénti ára 1.860 USD környékén fog tetőzni, ami magyar forintban már 18.600 Ft / gramm. Ebben a prognózisban benne van egy nagy ellenállás az 1.840 USD. Ezt a szintet nehéz lesz áttörni, de most úgy gondolom sokféle hatás segíti az arany árát az áttöréshez. Kereskedők és befektetők ezrei várják a pillanatot, amikor áttöri az arany ára a technikai szintet az 1.835 dollárt, mely után innen a következő nagy ellenállási szint valószínűleg ismét a 2.100 USD lehet. 

Az arany mellet szól, hogy az inflációs félelmek miatt megnőtt az aranytömbök, az aranyszámlás vásárlások iránti kereslet növekedés. Szezonális hatások is segítik az arany árának emelkedését, karácsony előtt az ékszeripar több aranyat igényel, mint nyáron.

Nem emelnek kamatot a jegybankok, a FED nem akar hallani a kamatemelésről, A Bank of England szintén nem emelt kamatot, az Európai Központi Bank is negatív tartományban hagyta a kamatlábat.

Nen várható áttörés az ellátási nehézségek lekűzdésében, így ez a probléma tovább erősíti az inflációt. Az elmaradt beruházások pótlása már folyamatban van, de például a chip-hiány Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója szerint még sokáig problémát jelenthet, várakozásai szerint a hiány legalább 2023-ig elhúzódhat. 

Kamatemelésre egyelőre nem kell számítani, majd csak 2023-ra várható, mert kikényszeríti az infláció felgyorsulása, vagy a gazdaság túlfűtöttsége. A gazdaság túlfűtöttsége most nemigen jön szóba.

Természetesen az, hogy mik lesznek a pontos árak azt senki sem tudja, de az elmúlt 12 év kereskedési tapasztalataira hagyatkozva úgy gondoljuk további emelkedés lesz az arany árában. 

Arany megtakarításához, vagy másképpen aranybefektetéséhez, sok sikert kívánok!

Magyar Aranykereskedő Zrt.

Kulimár Miklós

 


Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.