Aktuális aranybefektetési információk

A 2008-ban kibontakozó gazdasági válság óta eltelt 7 év, de még élénken élnek bennünk a félelmek, 2008. szeptember 15-én ment csődbe a Lehman Brothers Holding Inc., az Amerikai Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankja és, legnagyobb brókercége. 2015. február 24. Magyarország, csődbe ment Magyarország legnagyobb befektetési brókercége a Buda - Cash Brókerház Zrt., majd követte a Questor.
A válság sokakat kijózanított, és a nadrágszíj meghúzására kényszerített, ma már nincsenek túlzó elvárásaink a befektetéseinkkel szemben, többre becsüljük a biztonságot, mint az ígéreteket. A csődbe ment vállalkozások, helyet kerestek a piacon és új életképes vállalkozásokba kezdtek. A válságot követő egy - két évben nyíló vállalkozások mára már öt - hat évesek és megerősödve folytatnak, olyan nem a banki túlhitelezésre, hanem piaci alapokra támaszkodó tevékenységeket amelyekkel megtakarításaik keletkeznek, amit aztán ismét befektetési céllal aranyba vagy más banki, esetleg értékpapír piaci termékekre konvertálnak. A 2005-ben felvett 10 éves futamidejű lakáshitelek törlesztése a végére ér, az így felszabaduló pénzek egy része az életszínvonal javítására - több költekezés, fogyasztás - másik része megtakarítás formájába ismét befektetési célra lesz felhasználva.

A befektetési arany nem ígér semmit, de biztonságos, inflációkövető így optimális hozammal kecsegtető hosszútávú befektetési, megtakarítási lehetőség. Az arany ára ellentétben a részvényekkel és kötvényekkel soha nem veszíti el az értékét, ennek az az egyszerű oka, hogy az aranyat ha csökken az ára nem kezdik el fejvesztve eladni a befektetők, továbbá új befektetők lépnek a piacra és elkezdik felvásárolni nagy mennyiségben a befektetési aranyat, és ismét elkezd emelkedni az árfolyam a megnövekedett keresletnek köszönhetően. Ha egy tőzsdén jegyzett cég fundamentumai, vagy jövőbeni kilátásai romlanak akkor a részvény ára lezuhan, de ez nem hozza magával a megnövekedett részvény iránti keresletet, ami felfelé emelné a részvény árfolyamát, ez az egyik legfontosabb különbség az arany és a részvény között. A banki befektetések fix kamatot ígérnek ami általában nominálisan 4 - 8 % az infláció 3 - 5 % a reálkamat így elérheti a 0 - 3 % közötti mértéket. Ennek az a kockázata a jelenlegi gazdasági környezetben, hogy egyes valuták eltűnnek vagy olyan nagy mértékben elértéktelenednek, hogy a maximum 3% reálkamat ne ellensúlyozza a kockázatot. Ilyen befektetés elsősorban rövid távú elkötelezettséggel ajánlott. Hosszú távon jobb döntés lehet az aranybefektetés.

Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.