Jelentős kereslet csökkenés mellett, csökken az arany ára. A befektetők papírokat vásárolnak, azzal az ígérettel, hogy most add ide a pénzedet és pár év múlva éves 5-10 százalékkal több pénzt adunk neked vissza. Annak a pénznek, amit a lejáratkor visszakapunk, nem tudhatjuk mennyi lesz a vásárlóértéke. Az arany amellett, hogy hosszútávon befektetésként is megálja a helyét, van egy egyenértékes pénzhelyettesítő szerepe is. Ha a bakrendszer, vagy az állam adóságrendezési krízis helyzetbe kerül, és a pénz elértéktelenedése felgyorsul, akkor az aranynak már nem az ára a kérdés, mert a gyorsan értéktelenedő pénzt az arany tulajdonosai nem is fogadják el az aranyért cserében.

Egy kedves ügyfelünk rendszeresen vásárol tőlünk törhető 50x1 és 25x1 grammos aranytömböket. Megkérdeztem, hogy a magasabb ár ellenére miért ezt vásárolja? A következőt válaszolta” Én nem befektetésnek veszem az aranyat, hanem hogy ilyen pénzem is legyen. Arra az esetre, ha ezzel kellene fizetni ne legyen az, hogy én nem tudok fizetni, mert nincs elfogadható pénzem.”

Érdekes megközelítés és én hiszem, hogy helyesen gondolkodik, mert az arany értékét nem kell egyetemen oktatni, hamar kitapasztalják az emberek, hogy minek hány gramm arany az ára, ha jön a baj.

Még néhány év, és belépünk a digitális pénzek világába, ahol a volatilitás mértéke várhatóan nagyobb lesz, mint a mostani papírpénzek világában. Egyes pénzek indokolatlanul fel értékelődnek, míg más pénzek pidig leértékelődnek jelentősen. A digitális világban sokkal könnyeb lesz pénzt cserélni, mint a jelenlegi bankok vagy pénzváltók közbeiktatását igénylő rendszerben.

Ha azt az alapvető szabályt vesszük figyelembe, hogy vegyél olcsón, adj el drágán, akkor itt az idő aranyat vásárolni. Most 21.400.- Ft a középárfolyam, egy 100 grammos aranytömb ára jelenleg 2.186.000.- Ebben az évben már vásároltunk vissza aranyat 2.300.000.- Ft árfolyamon is, és néhány napig még ezt is meghaladta a vételárunk. Vagyis aki csak befektetési céllal vesz aranyat előtte is áll esély a nyereségre.

Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.