Tárgyalás
A piacok figyelemmel kísérik az Egyesült Államok adósságplafon botrányát - látszólag az amerikai politikusok kísérlete arra, hogy saját országukat államcsődbe taszítsák.

Az adósságplafon egy olyan korlát, amelyet a Kongresszus szabott meg az Egyesült Államok kormánya által felvehető kölcsönökre. Jelenleg 31,4 billió dollárnál áll, bár 1960 óta már 78 alkalommal emelték meg.

Amint elérik a plafont, a kormány nem tud további értékpapírokat kibocsátani. Ez azt jelenti, hogy nem tudja visszafizetni a hitelek kamatát, és ezáltal az államcsődbe kerül.

Az elmúlt napokban Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke, a Republikánus Párt tagja, és a Fehér Ház tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az új adósságplafonról.

Az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a kölcsönfelvétel. Ennek hátterében a stimulus csekkek és Biden elnök kiadási tervei állnak. McCarthy szeretné a költségvetési plafonhoz kötni az adósságplafont. Eddig ezek a tárgyalások nem hoztak áttörést, bár McCarthy jelezte, hogy a következő napokban egyezség születhet, annak ellenére, hogy eltérő álláspontok vannak.

Ez jó hír, mert Janet Yellen pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy a kormánynak akár már júniusban elfogyhatnak a forrásai.

Ipek Ozkardeskaya, a Swissquote Bank vezető elemzője így kommentálta: "Annak ellenére, hogy mindkét fél messze áll egymástól, mindenki tisztában van az esetleges amerikai államcsőd katasztrofális következményeivel, és senki nem áll készen az Egyesült Államokat ebbe a fekete lyukba taszítani."

Az Egyesült Államok még soha nem volt csődben, bár 2011-ben már közel került hozzá. Egy államcsőd következményei súlyosak lennének, tekintve az amerikai államkötvények és a dollár világméretű pénzügyi szerepére.

Miért ennyire népszerű az aranybefektetés, fizikai arannyal való kereskedelem?
Figyeljük az arany árfolyamát a 2000-es évektől napjainkig, az áremelkedés még a laikusok számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy hosszú távon jó befektetés az aranyba forgatott pénz.

Kapcsolat

A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.